Trochę o ptactwie – ciekawostki

Jastrząb gołębiarz, znany również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie jastrząb gołębiarz do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków, które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej oraz Azji udają się w kierunku rejonów, które charakteryzują się nieco bardziej sprzyjającym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje niezwykle nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego powodem do dalekich wojaży, podczas których poszukuje odpowiednio łagodnego klimatu.

Ptactwo

Powierzchnia ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel przeplata się dodatkowo z poprzecznymi, falistymi prążkami. Uznaje się to za niezwykle charakterystyczną cechę morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastępowane są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Trochę o ptactwie – ciekawostki